top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Put u slatki muzej

Piše: Tvrtko Sesar, 6. a

U ponedjeljak, 11. ožujka 6. a krenuo je na terensku nastavu u Muzej čokolade u pratnji učiteljice povijesti Tanje Horvat te razrednice Petre Rašperger, gdje su učenici kročili u svijet slatkih užitaka i povijesnih čokoladnih putovanja.


Na putu dotamo vozili smo se vlakom i šetali centrom grada Zagreba – prošli smo Praškom ulicom kraj Trga kralja Tomislava, Parka Josipa Jurja Strossmayera te parka Zrinjevac, zastali na Trgu bana Josipa Jelačića te Cvjetnim trgom stigli do muzeja.  


Muzej čokolade pružio nam je jedinstvenu priliku zaviriti u prošlost ove omiljene poslastice, od drevnih zrna kakaa do modernih mliječnih čokolada. Ulaznice su imale oblik malih kutijica u kojima se skrivalo mnogo različitih vrsta čokolade, a što je najbolje - mogli smo ih i kušati! Tako smo imali priliku upoznati se s različitim okusima, od gorkih do slatkih, dok smo istovremeno otkrivali bogatu povijest čokolade.

Jedno od zanimljivih otkrića bilo je to da čokolada ima dugu i 'slatku' povijest. Učenici su saznali da je tvornica Hershey’s najveća proizvođačica čokolade na svijetu te da je bila inspiracija za knjigu "Charlie i tvornica čokolade".

No, to nije sve što smo naučili. Bilo je fascinantno saznati da su neke čokoladice, koje su danas svima dobro poznate, u prošlosti bile namijenjene vojnicima tijekom Drugog svjetskog rata.




Ovaj posjet Muzeju čokolade ne samo da je bio zabavan, već je i obogaćujući, pružajući nam uvid u kulturnu i povijesnu važnost ove slatke delicije. Sigurni smo da će ova avantura ostati duboko urezana u našim sjećanjima, potičući nas na istraživanje i otkrivanje više o svijetu oko sebe kroz različite perspektive i iskustva.



22 views0 comments
bottom of page