top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Samobor - grad iliraca u kojem se susreću ekologija i obrazovanje za održivu budućnost


Piše: Lana Lesničar

Učenici 7.a, 7.b i 7.c razreda sudjelovali su u utorak 17.10. u izvanučioničkoj nastavi u sklopu nastave hrvatskog jezika, vjeronauka, povijesti i geografije u sedmom razredu. Posjetili su i razgledali Samobor, Muzej grada Samobora i rudnik sv. Barbare u Rudama uz stručno vodstvo. Učenici su sudjelovali i u radionici starih zanata.

Učenici sedmih razreda (7.a, 7.b i 7.c) imali su priliku za izvanučioničku nastavu u utorak, 17. listopada, koja je bila organizirana u sklopu predmeta hrvatskog jezika, vjeronauka, povijesti i geografije. Ova obrazovna avantura vodila ih je kroz različite aspekte kulturne baštine, pri čemu su posjetili Samobor, jedan od dragulja kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Glavna atrakcija njihovog putovanja bila je posjeta Muzeju grada Samobora, gdje su učenici imali priliku prošetati kroz povijest tog pitoresknog gradića, upoznati se s njegovom tradicijom i značajnim događajima. Razgledavanje Samobora pružilo im je uvid u bogatu kulturnu i povijesnu baštinu koja oblikuje identitet ovog kraja.

U Muzeju grada Samobora

Nakon toga, učenici su posjetili rudnik sv. Barbare u Rudama, još jedno značajno kulturno i povijesno odredište u ovom dijelu Hrvatske. Pod stručnim vodstvom, imali su priliku istražiti ovaj rudarski kompleks, upoznati se s tehnologijom i načinom života rudara koji su nekada ovdje radili.

Dodatni dio njihovog iskustva uključivao je sudjelovanje u radionici starih zanata, gdje su imali priliku praktično iskusiti tradicionalne vještine i zanate koji su nekada bili važan dio svakodnevnog života u ovom području.

Ova izvanučionička nastava nije samo pružila učenicima dodatno obrazovno iskustvo, već im je omogućila i da dublje razumiju i cijene kulturnu baštinu svoje zemlje te da se povežu s poviješću i tradicijom svojeg kraja. Takva iskustva izvan učionice ne samo da obogaćuju njihovo formalno obrazovanje, već potiču razvoj njihove svijesti o važnosti očuvanja i poštovanja kulturne baštine.


U pratnji učenika su bili predmetni učitelji: I. Kujundžić, T. Horvat, M. Radočaj i I. Šimović.

Vodimo vas i videom u samoborski kraj. 


5 views0 comments
bottom of page