top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Učenici OŠ Odra oduševljeni Bečom: putovanje kroz povijest i kulturu

Piše: Lana Lesničar, 7.b

Učenici 7. i 8.r. i njihove učiteljice Petra, Tanja i Dubravka

Uzbudljivo putovanje u srce Europe nije samo pružilo učenicima OŠ Odra 7. i 8. razreda nezaboravnu avanturu, već ih je i uvelo u bogatu povijest i kulturu Beča, glavnog grada Austrije. Sa Schönbrunnom, Hundertwasserhausom, Prirodoslovnim muzejom i Hofburgom na popisu atrakcija, ovo putovanje nije bilo samo obilazak, već i duboko iskustvo učenja.


Učenici su imali priliku upoznati se s najznačajnijim vladarima Habsburške Monarhije 19. i 20. stoljeća, prošetati kapelicom u kojoj pjeva Zbor bečkih dječaka te posjetiti Španjolsku školu jahanja. Šetnja starom jezgrom Beča bila je poput putovanja kroz vrijeme, obuhvaćajući znamenitosti poput Karlskirche, Votivkirche, Kirche am Hof, Heldenplatz, Amalienburg, Michaelertrakt, Michaelerplatz, Peterskirche, Petersplatz, Stephansdom i Stephansplatz.



Posebno intrigantan bio je posjet interaktivnom muzeju bečke povijesti Time Travel, gdje su učenici imali priliku doživjeti povijest grada na jedinstven i dinamičan način. Od priča o Mozartu i Straussu koji su gradili novu povijest, do simuliranog skloništa koje ih je podsjetilo na potrese, sirene, rat i bombe, ovo iskustvo obogatilo je njihovu percepciju prošlosti i suvremenosti Beča.



Nakon fascinantnog putovanja kroz povijest, učenici su se upoznali i s modernom Austrijom, što je zaokružilo njihovo iskustvo i otvorilo nova pitanja o suvremenim društvenim, kulturnim i političkim aspektima zemlje.

Ovo putovanje nije samo bilo prilika za zabavu i istraživanje, već i za obogaćivanje znanja i razumijevanja. Učenici su napustili Beč u 18 sati, noseći sa sobom ne samo suvenire, već i dublje razumijevanje i poštovanje prema bogatoj baštini ovog europskog grada.



11 views0 comments
bottom of page