top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Nacionalni kviz za Poticanje čitanja okupio mlade knjiške majstore u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Piše: Lucija Pinturić, 8.a

Lucija Pinturić ispred NSK

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. studenoga 2023. godine održana je završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja. Time je ujedno završio Mjesec hrvatske knjige, čija je ovogodišnja tema bila Nek' ti riječ ne bude strana(c), a bio je posvećen prevoditeljima.

Uzbuđenje i radost ispunili su prostor Nacionalne i Sveučilišne knjižnice tijekom svečane završnice Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, gdje su se mladi knjiški entuzijasti okupili kako bi proslavili svoju strast prema knjigama.


Svečanost je započela srdačnim dočekom sudionika, mentora i predstavnika škola iz cijele zemlje. Dvorana je bila ukrašena književnim citatima i ilustracijama, stvarajući atmosferu koja je odavala posebnu ljubav prema pisanoj riječi.

Program je počeo riječima dobrodošlice od strane ravnatelja Nacionalne i Sveučilišne knjižnice, istaknuvši važnost čitanja u razvoju mladih uma i kultiviranju ljubavi prema knjigama. Potom su uslijedile riječi zahvale za sve sudionike, mentore i sponzore koji su podržali ovaj poticajan kviz.


Nacionalni kviz za poticanje čitanja pokazao se kao uspješna inicijativa u kojoj su učenici demonstrirali svoje knjiško znanje kroz pitanja iz različitih žanrova, autora i književnih razdoblja. Tijekom svečanosti, najboljim ekipama uručene su i nagrade.


Svečanost nije završila samo dodjelom nagrada, već je nastavljena književnim razgovorima, razmjenom iskustava te druženjem među ljubiteljima knjiga. Nacionalna i Sveučilišna knjižnica, kroz ovakve inicijative, potiče čitanje kao ključni element obrazovanja i kulture.

Ova završna svečanost Nacionalnog kviza za Poticanje Čitanja nije samo proslava književnosti, već i potvrda da se ljubav prema knjigama može prenijeti na mlađe generacije kroz poticajna i zabavna natjecanja poput ovog.

4 views0 comments
bottom of page