top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

1.mobilnost učenika i učitelja u Zagreb: Erasmus+ projekt "The Curious and Flourishing Schools"


U okviru Erasmus+ projekta "The Curious and Flourishing Schools – Positive Education" realizirana je prva mobilnost učenika i učitelja iz Slovenije i Srbije u Hrvatsku. Mobilnost se održala od 24. do 29. rujna 2023. u OŠ Frana Galovića i OŠ Odra.

Dolazak gostiju iz Slovenije i Srbije

Učenici i učitelji iz Ljubljane i Novog Sada stigli su u Zagreb u nedjelju, 24. rujna u poslijepodnevnim satima. Učenici su se upoznali te uzbuđeni i radoznali krenuli svojim domovima.


Prvi dan aktivnosti su se odvijale u OŠ Frana Galovića gdje su ih dočekale domaćice Patricia Franolić, Dušica Mlađan te ravnateljica Silvana Svetličić, a učenici su pripremili toplu dobrodošlicu s nekoliko glazbeno-scenskih točaka. Slijedilo je upoznavanje i predstavljanje škola, radionice zbližavanja, koncentracije i pažnje, odlazak na jedan nastavni sat, a potom sportske aktivnosti.


OŠ Frana Galovića

Drugi dan aktivnosti su se odvijale u OŠ Odra gdje su ih dočekale domaćice Tea Barić Zečević, Julija Dujić, Marija Luter i Petra Gotić te ravnatelj Vatroslav Gabrić. Učenici su prisustvovali dvjema radionicama koje su održale Lara Lipnik iz OŠ Šmarje Sap iz Ljubljane i Slađana Jović Mićković iz OŠ Livada iz Ljubljane koja je održala radionicu o pozitivnim emocijama. Radionice su osmišljene na principu pozitivnog obrazovanja i na taj način učenici su se međusobno bolje upoznali i zbližili. Potom smo obilježili Europski dan jezika. Učenici OŠ Odra su pripremili štandove na kojima su izložili specifičnosti nekog jezičnog područja, gastronomske specijalitete, likovne izričaje, instrumente, narodne nošnje i sl. Učenici gosti i domaćini nasumično su bili raspoređeni u jezične grupe i kao takvi su morali oslikati praznu bijelu majicu specifičnostima tog jezičnog područja. Učitelji gosti bili su članovi komisije koja je odlučivala o pobjedniku. Učenici koji su predstavljali ruski jezik napravili su, prema mišljenju komisije, najbolju majicu, predstavili je na najoriginalniji način i time osvojili nagradu.



Treći dan gosti su se upoznali s Muzejom Turopolja gdje su se, uz stručno vodstvo, upoznali s postavom Muzeja, a u TZ velike Gorice, upoznali su se s ljepotama i poviješću Turopolja očima suvremene tehnologije. Iz Velike Gorice, grupa je krenula prema Zagrebu. Uz stručno vodstvo turističkog vodiča, obišli su uski centar Zagreba.


U Muzeju Turopolja

U TZ Velike Gorice

Četvrti dan uživali su u ljepotama Plitvičkih jezera. Uskim stazama i puteljcima, povezivali su se s prirodom, poštujući, ne samo prirodne zakone već i pravila Nacionalnog parka. Svi su se već dobro upoznali i bilo je prekrasno vidjeti kako je svrha projekta u potpunosti postignuta. Neformalna druženja pokazala su se kao najbolji način povezivanja učenika jer su, nesvjesno, razvijali snage koje su učili kroz radionice. Peti dan gosti su se vratili svojim kućama u Ljubljanu i Novi Sad, a iz Zagreba nose samo najljepše uspomene.



Projekt je ovo koji je probudio mnoge snage bitne za osobni razvoj, zdravo odrastanje i razvijanje dobrih međuljudskih odnosa, poštujući nacionalni identitet svakog pojedinca.

6 views0 comments
bottom of page