top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Ana ispod oblaka

Updated: Apr 1, 2020

Piše: Martina Papić


U utorak, 10.03.2020. u našu školu došla nam je specijalna gošća- Katija Romac koja nam je prepričavala svoju priču Ana ispod oblaka.


U ovoj bajci spomenuta je Ana koja je živjela u malenom selu preko puta Slavonskog Broda. Jedne noći na njezin 6. rođendan, na balkonu se čulo nekakvo lupanje. Ana se ustala iz kreveta i bosa krenula prema balkonu ne bi li vidjela što to tako lupa. To je bio Zlobić. Sve je počelo otkada je tzv. Gospodin Pohlepić Grozni (kako ga je nazvala Ana) otvorio tvornicu i iz nje je izlazio crni otrovan dim koji je štetio živim bićima. Ljudi ondje nisu imali posla pa su se morali zaposliti kod g. Pohlepića Groznog kako bi mogli hraniti njihovu djecu i održavati obitelj. Znali su da će im dim naštetiti zdravlju, no nisu imali izbora. Uostalom, taj grozni bogataš je rekao da će svakom razboljelom djetetu dati mobitel. Mali Zlobić je još uvijek lupao po balkonu, a Ana je samo stajala i prestrašeno ga gledala. Zlobić je gurne u stranu i zapjeva : „Ti si moja, ja sam tvoj, predat ćeš mi život svoj.“


Kada je to rekao cijela soba je bila puna Zlobića. Sljedeći je dan Ana jako kašljala. Od tada je stalno bila po bolnicama, bila je umorna i stalno se gušila. Budući da nije išla u školu jer je bila preslaba, Ana je počela pisati svoju bajku o malim Zlobićima, zloj vještici Crnoj Zlobinji i o mudroj vili Somini. Zla vještica Crna Zlobinja bila je pozvana od Pohlepića Groznog da mu bez ikakve milosti pomogne vladati svime na ovom svijetu i slati malene Zlobiće ljudima od kuće do kuće, da uđu u njihove kuće, tijela i najvažnije- njihova srca.

Ana odrasta. Doselila se u novo selo, novu kuću i u novu školu. Doselila se u Odru. Sa sobom je uvijek nosila malu bočicu punu kisika kako bi mogla, u teškom trenutku, udahnuti bar malo svježeg i zdravog zraka. U razredu su je ismijavali, rugali su joj se zbog nečega što nije imala… Najljubomornija cura u tom razredu je bila Iva i njezina mala skupina tzv. pomagačica koje su uvijek bile na Ivinoj strani. Jedina osoba koja se Ani nije rugala, već ju je hvalila, bio je Matej. On je u Anu bio zaljubljen i Ana u njega. Kada se Ana vraćala iz škole Iva i njezine prijateljice uzele su joj školsku torbu i pobacale joj sve knjige. Uzele su joj i bočicu s kisikom i otvorile ju. Nakon svega toga Ana je u suzama otišla kući.


Nakon nekoliko godina Ana je postala poznata. Završila je fakultet i imala je diplomu. Jednog joj je dana netko pozvonio na vrata. Ana nije nikog očekivala. Kad je otvorila na vratima je stajala Iva. Htjela joj se doći ispričati zbog svega što joj je učinila. Budući da je Ana dobra osoba, ona joj je odmah oprostila. Nekako se osjećala bolje.

Kao da više Iva nema male Zlobiće u srcu. Nakon što je došla večer Ana je zaspala. Sanjala je kako njenoj bajci vladaju Zlobići i vještica Crna Zlobinja. No ubrzo je došla mudra vila Somina i porazila sve zločestoće. Kada se Ana probudila ona je viknula: ,,Ja sam zdrava, ja sam zdrava“!

35 views0 comments
bottom of page