top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Dan ružičastih majica

Updated: Feb 3, 2020

Piše: Zrinka Drobnjak


Posljednje srijede u veljači obilježavamo Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama. Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. 

Učenici koji su sudjelovali u natječaju majice s najljepšom porukom protiv vršnjačkog nasilja

Iako se tijekom cijele školske godine na satovima razredne zajednice, ali i u sklopu međupredmetne teme građanskog odgoja naglašava važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među djecom i mladima, Dan ružičastih majica odlična je prilika da se još jednom skrene pozornost na ovaj gorući problem. 


Sve je počelo u Kanadi kada je dječak Chuck McNeill prvog dana škole obukao ružičastu majicu. To se njegovim vršnjacima nije svidjelo i bio je dovoljan razlog da ga pretuku. U znak podrške, njegovi prijatelji su obukli ružičaste majice.

U Hrvatskoj je tek 2017. godine Hrvatski sabor proglasio posljednju srijedu u veljači Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.


U našoj školi učenici su se natjecali u izboru majice s najboljom porukom protiv nasilja, a majica s najviše glasova osvojila je učenica 2.b razreda Lana Lesničar.

Lana Lesničar


Pobjednička majica osvojila 3294 glasa u online glasovanju putem školske mrežne stranice

Učenici razredne nastave plesali su uz pjesmu Život nije siv, a video možete pogledati ovdje.


Učenici razredne nastave plešu uz pjesmu Život nije siv

33 views0 comments
bottom of page