top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Dan ružičastih majica

Piše: Gabrijela Černetić


Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Dječak je obukao ružičastu majicu nakon čega je uslijedilo vrijeđanje i zlostavljanje. Inicijativom školskih kolega da svi obuku ružičaste majice je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.



Osnovna škola Odra također svake godine obilježava Dan ružičastih majica na način da se učenici potaknu da promišljanje te da sami budu borci protiv vršnjačkog nasilja. Učenici razredne nastave plesali su, već tradicionalno, na pjesmu Život nije siv, a za sve učenike organiziran je natječaj najbolje poruke protiv vršnjačkog načina kroz likovni izričaj.


Najbolji crtež s porukom, onaj s najviše glasova, proglašen je crtež 8.a razreda. Za nagradu su dobili svoj crtež otisnut na ružičastu majicu koju su vrlo rado i ponosno nosili.

Pobjednički crtež otisnut je na majicu

Učitelji i ostali djelatnici škole također su u znak podrške borbe protiv vršnjačkog nasilja nosili ružičaste majice taj dan.


Učenici 8.a

54 views0 comments
bottom of page