top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Dan škole i proslava Svetog Jurja

Piše: Martina Papić


Dan škole je poseban dan u kojemu slavimo dan kada je naša škola sagrađena. Mogli bismo reći ukratko da je to školin rođendan. Kako mi svi slavimo rođendane tako i naša škola.


Vratimo se u šk. god. 2018./19. i podsjetimo se kako smo tada slavili Dan škole. Za sve koji su zaboravili, evo kratkog podsjetnika. Šk. god. 2018./19. obilježili smo 160 godina Osnovne škole Odra, a svečanost je organizirana u vatrogasnom domu. Bilo je krcato uzvanicima. Gosti bi došli i na ulazu bi ih dočekali zmaj i princeza. Imali su priliku razgledati učeničke radove, medalje, prekrasnu izložbu fotografija i sl. kroz cijelu školsku povijest. Gosti su također mogli pogledati predstavu, razne plesove, pjevanja itd.


Na Dan Svetog Jurja uobičajeno je ići u stari grad Lukavec gdje se kod dvorca okuplja mnoštvo, razni sadržaji nas okupiraju- mogu se kupovati suveniri sa štandova, a djeca se obožavaju igrati. Najuzbudljivije je u sumrak kada se pali krijes.


Ova godina nije baš dobro započela zbog svima nama poznatih razloga. Trenutno smo svi u izolaciji, a obljetnicu smo proslavili virtualno. Našoj školi je sada 161 godina. Tko je htio, palio je krijes sada u svome dvorištu. Sve se to snimalo, potom objavljivalo na društvenim mrežama. Djelatnici naše škole učinili su isto.


Učenici su također slavili Dan škole na svoj način, sami ili uz pomoć roditelja izrađivali su čestitke, zmajeve, pozivnice, makete, kvizove, a oni malo vještiji čak i animacije na temu zmaja i Svetog Jurja. Sve radove smo objedinili na jednom mjestu na mrežnoj stranici naše škole.

Ponosni smo, ali i tužni što ne slavimo u našoj školi ovu veliku i radosnu obljetnicu. No u kakvoj god se situaciji naišli, to nas ne spriječava da možemo biti s obitelji i slaviti Dan Svetog Jurja i Dan naše škole.

55 views0 comments
bottom of page