top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Izlet za pamćenje

Piše: Kosta Vujasinović, 6.c


Učenici svih šestih razreda Osnovne škola Odra bili su sredinom listopada, točnije 14. listopada, na izletu u Parku znanosti. Park znanosti smješten je nedaleko od Zagreba u mjestu zvano Oroslavje. Ovakve i slične izlete profesori organiziraju za učenike u sklopu izvanškolskih aktivnosti, kako bi učenici proširili svoje znanje, ali se i zabavili kroz učenje. Učenike šestih razreda na ovaj izlet pratili su profesorica matematike Martina Barić, profesor hrvatskog jezika Franko Padovan te razrednica 6. c razreda i profesorica prirode Irena Šimić-Igić.




Većini učenika najviše se svidio stroj pomoću kojega se mogao čuti šapat na udaljenosti većoj od dvadeset metara. Riječ je o velikom metalnom pladnju u pozadini koji je odbijao zvučne signale u kružić u koji se stavljalo uho ili se pričalo. Taj stroj se koristio u Drugom svjetskom ratu jer su Nijemci napadali sa cepelinima po oblačnom vremenu da ih se ne vidi i ne čuje. Amerikanci su koristili ovaj stroj kako bi mogli čuti cepeline na udaljenosti od nekoliko kilometara. Ako ste stali između dva ta stroja (ako ste htjeli pričati sa nekim trebali ste dva stroja) mogli ste čuti kako se ljudi došaptavaju i kada su dosta udaljeni od vas. Šestašima se jako svidjela i spirala adaptacije. Riječ je o dvije iluzije u krugovima koji se moraju zavrtjeti da bi došlo do optičke varke. Kada se gleda u jedan krug 30 sekundi, a potom, primjerice, pogledate u svog prijatelja, učinit će vam se kao da se on topi. Drugi je bio krug u koji se gledalo koliko god se htjelo. Izgledalo bi kao da je u 3D-u, ali zapravo je bilo u 2D-u - iluzija ga je pretvorila u 3D.




Većini učenika ovaj se izlet jako svidio. Neki su ga već i ponovili sa svojim roditeljima jer, osim što je poučan, on je i jako zabavan. Zaključak učenika je da bi htjeli barem jednom tjedno učionice i nastavu pod maskama zamijeniti ovakvim načinom učenja. Jako lijepo smo se proveli i zabavili. Savjetujem vam da odete pogledati i vi. Jer to je mjesto gdje je znanost uistinu zabavna.






63 views0 comments
bottom of page