top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Jedan dan u rimskoj Andautoniji

Updated: Feb 3, 2020

Piše: Indi Šimleša


Andautonija, uspavani rimski grad nadomak Zagreba. Nekada se ovaj zaboravljeni grad nalazio na sjecištu trgovačkih putova koji su povezivali Europu i Daleki istok. Andautonija je bila MUNICIPIJ - grad sa svojom upravom.


RIMSKE CESTE­­


Ceste su građene od većeg komada kamena, pijeska i kamenih ploča. Ceste su se križale pod pravim kutom, a to su Cardo (sjever- jug) i Decumanus (istok-zapad). Zanimljiv dio ceste su spurile - udubine za kotače rimskih kola.


NEKROPOLA

Znate li što je nekropola? Nekropola je rimsko groblje.

Tradicija Rimljana je bila spaljivanje pokojnika. Pepeo pokojnika čuvali bi u posudama koje se zovu URNE.


RIMSKE TERME

Rimljani su znali uživati, posebno u termama - javnim kupalištima. U termama su i zidovi i podovi bili grijani što je poznato pod nazivom HIPOKAUST.


Hipokaust

Bože, koja uživancija! Jesu li Rimljani vjerovali u samo jednoga boga? Ne nisu, oni su bili mnogobošci. Neptun - bog mora, Pluton - bog podzemlja…

Ono što me se dojmilo jest kako su Rimljani jeli: ležeći na boku i ponekad jedući, zaspali bi. Svašta!


Baš su znali uživati ti Rimljani u tom TRIKLINIJUMU.

A kako su održavali miris kuće tek! To je stvarno zanimljivo. Na pticu bi zavezali mirisnu vrećicu i pustili bi je letjeti po kući. Stvarno vrlo domišljato. Zašto se mi toga nismo sjetili?



Rimljani su znali uživati, a jesu li znali s novcima? Pa i jesu, imali su kasicu u kojoj bi čuvali novac cara Augusta, Trajana, Konstantina, a kada bi se kasica napunila, razbili bi je. Slično kao i mi danas.







52 views0 comments
bottom of page