top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

KA2: Becoming Citizens - mobilnost u Bugarskoj


Napisala: Manuela Medoš, 7.b


U razdoblju od 20. do 26.3.2022. učenici i profesori OŠ Odra posjetili su Bugarsku u sklopu Erasmus+ projekta. Učenici koji su se odazvali pozivu učenicima 7. i 8.r. i na kraju bili izabrani za mobilnost su Fran Radić i Dora Majdak iz 7.a, Marko Mahin, Marko Prajdić i Manuela Medoš iz 7.b, Klara Markulin i Ela Biškupić iz 8.b i Leona Fučkala iz 8.a, a pratile su ih profesorice Marina Pranjić, Marija Bilić, Lana Kralj i Daniela Rade Džeko.


Prvi dan (20.3.) smo proveli putujući. Krenuli smo autobusom u šest ujutro iz Odre, te prošli kroz Srbiju sve do Bugarske u koju smo stigli u osam sati navečer. Smjestili smo se u Sofiji u hotelu Geneva u blizini škole domaćina, 25 OU Dr. Petar Beron.


Drugi dan (21.3.) u devet sati ujutro imali smo dobrodošlicu u školi. Kušali smo tradicionalni kolač -kruh s medom, a učenici su nam pjevali i plesali njihove tradicionalne pjesme i plesove. Nakon obilaska škole smo pogledali nekoliko prezentacija o stereotipima, a potom otišli u hotel na ručak. Odmah nakon ručka metroom smo se zaputili u centar Sofije gdje nas je dočekao vodič. Tijekom ture smo uspjeli obići velik broj znamenitosti među kojima su najupadljivije bile pravoslavni hram Sveti Aleksandar Nevski, crkva Svetog Georga Rotunda i narodno kazalište Ivan Vazov.





Treći dan (22.3.) smo u devet sati ponovno stigli u školu da bi iznijeli svoje prezentacije i saslušali prezentacije učenika iz Rumunjske i Bugarske. Obratila nam se i ravnateljica te škole na temu stereotipa, gdje ih ona primjećuje u svom životu i kako se nosi s njima. Nakon toga upoznali smo i poznatog bugarskog glumca koji nam je zadao idući projektni zadatak – napraviti video na temu stereotipa. Nakon škole i ručka uputili smo se u Paradise centar gdje smo snimili i prve kadrove potrebne za video. Iako nismo uspjeli kupiti suvenire ipak smo otišli u McDonaldˈs i Starbucks. Na putu do trgovačkog centra obišli smo i jedan od njihovih najljepših parkova – South park.


Četvrti dan (23.3.) trebali smo doći u školu u pola devet. Tamo su nas dočekala čak dva nova projektna zadatka. Prvi zadatak bio je napraviti skulpturu od plastelina na temu stereotipa, a drugi oslikati majicu koja predstavlja nas. Kada smo bili zadovoljni s oslikanim majice smo trebali ostaviti u školi da se osuše kako bi ih u petak mogli obući i slikati se. Poslije škole i ručka ponovno smo otišli u centar Sofije, ali ovog puta po suvenire. Nakon što smo obavili kupovinu, otišli smo na sladoled, pogledali smjenu straže ispred palače, slikali se ispred kipa svete Sofije i za kraj obišli Orlov most.


Peti dan (24.3) smo imali izlet u malo bugarsko selo Koprivšticu. Selo je jako slikovito s izuzetno zanimljivom arhitekturom. Nakon razgledavanja dvaju kuća-muzeja imali smo slobodno vrijeme i tradicionalni bugarski ručak u restoranu. Dan smo završili sa svečanom večerom u Sofiji družeći se i plešući s domaćinima i Rumunjima.





Šesti dan (25.3.) bio je naš posljednji dan u Bugarskoj. U školi smo označili kraj mobilnosti gledanjem naših projektnih videa, slikanjem u našim autorskim majicama te dovršavanjem plakata koje smo započeli u ponedjeljak. Na kraju su nas iznenadili s posebnom gošćom, zamjenicom ministra obrazovanja Bugarske, Vanyom Kastrevom, koja nam je svečano uručila diplome i poklone. Nakon završne svečanosti zajedno s profesoricama smo otišli u kafić gdje su nam za kraj poklonile razglednice i bugarske tradicionalne narukvice. Vratili smo se u hotel na ručak nakon kojeg smo krenuli natrag u Hrvatsku. U Odru smo došli u subotu u noći, umorni ali zadovoljni.



16 views0 comments
bottom of page