top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Maturalac koji ćemo zauvijek pamtiti

Pišu: Nika Šimac, Tonka Jurkin, Lucija Medoš

četvrtak, 14. rujna

Došao je i taj dan, osmi razredi kreću na maturalac. Svi smo uzbuđeno čekali u školskom dvorištu s koferima i torbama na leđima. U 8 sati krenuli smo prema Park-šumi Golubinjak. Dočekalo nas je malo hladnije vrijeme i blaga kiša. Šetali smo po stazi i upoznali se s biljnim zajednicama gorskoga krša. Šetnjom smo ušli u Ledenu i Golubinju špilju. Zvjezdarnica Višnjan je bila naše sljedeće odredište. Poslušali smo zanimljivu prezentaciju, vidjeli veliki teleskop te otvaranje kupole na zvjezdarnici. Dobili smo priliku pogledati Sunce kroz teleskop i primiti pravi meteorit u ruku. Nakon svega smo se zaputili prema hotelu gdje smo pojeli ukusnu večeru. Do odlaska na spavanje svi smo se družili.


petak, 15. rujna

Drugoga dana izvanučioničke nastave, nakon ukusnog doručka, uputili smo se prema najvećem akvariju u Hrvatskoj, Aquarium Pula. U akvariju smo uz pratnju vodiča i učitelja razgledali mnogobrojne vrste riba i beskralježnjaka. Nakon šetnje akvarijem, zaputili smo se u centar Pule. Prošetali smo Pulskom Arenom i otišli do Fažane odakle smo nakon ručka, brodom krenuli na izlet u Nacionalni park Brijuni. Nakon kratke vožnje brodom, stigli smo na Brijune. Brijuni su poznati po svojoj prirodnoj ljepoti, netaknutoj vegetaciji i bogatom životinjskom svijetu, pa smo tako prvo prošetali do stare masline. Iznenadilo nas je koliko je velika i lijepa. Poslije kratkog odmora ispod masline otišli smo do papige Koko. Nadali smo se da će Koko nešto reći, ali nismo imali sreće. Nakon šetnje parkom otišli smo na vožnju vlakićem. Vlakić nas je vozio po safariju gdje smo se divili životinjama i prirodi. Vidjeli smo slonicu Lanku s kojom smo se slikali i dalje krenuli u muzej. Poslije obilaska muzeja vratili smo se u hotel gdje smo nakon večere imali slobodno vrijeme za druženje.


subota, 16. rujna

Subota je i ujedno zadnji dan maturalnog putovanja po Istri. Nakon doručka imali smo vrijeme za kupanje u hotelskom bazenu. Nakon dva sata kupanja, ručali smo i zaputili se u razgledavanje Rovinja. Posjetili smo crkvu sv. Eufemije i prošetali gradom. Oko 17 sati krenuli smo put Zagreba. U autobusu je vladala vesela i raspjevana atmosfera. Hvala profesoricama Mariji Bilić, Marini Pranjić, Ireni Šimić-Igić i Petri Rašperger što su nas vodile na ovo nezaboravno



13 views0 comments
bottom of page