top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Klimatske promjene

Updated: May 1, 2020

Piše: Natalija Halužan


Svi danas govore o klimatskim promjenama. Jesu li one uzrokovane čovjekovim nemarom za prirodom ili su one dio prirodnog ciklusa?


Sve je više mladih aktivista koji pozivaju na buđenje svijesti. Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Polarne ledene ploče tope se, a razina mora raste. U nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše.


Mi također škodimo planeti, svjesno ili nesvjesno tako da bacamo smeće na sve strane i uopće ne marimo. Otkad je počeo koronavirus ljudi više ne brinu za otpad nego samo za zaražene.

Možemo pomoći prirodi tako da recikliramo, čistimo mora i plaže. Jeste li se kada zapitali koliko prirodi treba da razgradi određene predmete? Plastici treba tisuću godina da se razgradi,limenkama, gumama za auto, tenisicama pedeset godina, vrećicama od čipsa osamdeset godina, staklenim čašama i staklenkama nevjerojatnih dva milijuna godina, a baterijama čak više od dva milijuna godina. Očekuje se da će u narednim desetljećima klimatske promjene biti još intenzivnije.

Čuvajmo svoju planetu jer druge nemamo.


11 views0 comments
bottom of page