top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Kuća tolerancije

Updated: Feb 3, 2020

Pišu: Petra Hertl, Lucija Vidra


Kuća tolerancije jedan je od projekata učenika 6.b razreda ove školske godine. Rad je nastao kao dio naših aktivnosti na satu razredne zajednice. Željeli smo slikovito prikazati toleranciju jučer, danas i sutra. Projekt smo prijavili na natječaj "Oboji svijet" u organizaciji Foruma za slobodu odgoja i osvojili nagradu! Natječaj se provodio u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Velikoj Britaniji tijekom rujna i listopada 2018. godine, a naglasak je bio na prihvaćanju i poštivanju različitosti. Kuća tolerancije osvojila je nagradu u kategoriji Oboji svijet bojama tolerancije.

Mia Šimac, Elena Ivanko, Josip Mahin, Leoni Djaković, Petra Hertl

O toleranciji u prošlosti smo učili na satovima povijesti. Našu kuću tolerancije čine temelji, zidovi, krov i unutrašnjost. Temelji su najvažniji dio kuće. Oni daju čvrstoću i sigurnost. Zbog toga smo u temelje ugradili neke od najvažnijih dokumenata koji su kroz prošlost štitili toleranciju i ljudska prava. U odabiru dokumenata i gradnji temelja pomogla nam je razrednica, učiteljica Povijesti Tanja Horvat. U projektu su nam pomogle i učiteljica Hrvatskog jezika Ivana Kujundžić i učiteljica Engleskog jezika Ana Serenčeš.

Zidovi kuće pričaju priču o toleranciji u današnjem svijetu. Na satovima razredne zajednice prikupljali smo dnevne novine. Naš je zadatak bio pronaći primjere kada tolerancija postoji i kada je nema. Dio zidova naše kuće obojan je crnom bojom, krov nije dovršen. Tu se nalaze primjeri u kojima nema tolerancije: stradavanje Židova u Drugome svjetskom ratu, nasilje u obitelji, udaranje učitelja tijekom nastave.

Dio zidova kuće tolerancije obojan je bojama tolerancije. Slikom su prikazani pojedini članci Deklaracije o pravima djeteta, navedeni su primjeri tolerancije. U unutrašnjost kuće svaki je učenik napisao primjer iz svoga života kada je bio tolerantan. Taj smo dio nazvali Bojimo svijet bojama tolerancije.

Razmišljanje, razgovor, izrada kuće tolerancije, druženje i vrijeme provedeno s razrednicom, pomogli su nam u razumijevanju tolerancije. Bojali smo zajedno svijet bojama tolerancije i osvojili nagradu za najbolji školski projekt na međunarodnom natječaju Foruma za slobodu odgoja Oboji svijet.

Naučili smo: samo o nama ovisi koliko ćemo uvažavati i cijeniti različitost u svijetu.

6.b razredni odjel

61 views0 comments
bottom of page