top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Nasilje u crtanim filmovima

Piše: Anamarija Karlović

Jesmo li ih svjesni ili ih jednostavno previdimo?

Tom i Jerry Izvor: istarski.hr

Od malena gledam crtane filmove, ali nikad nisam primjećivala nasilje u njima.

U crtanim filmovima ima puno nasilja koje djeca u toj dobi ne primijete, ali ipak utječe na njih. Vidjela sam mnogo takvih crtanih filmova u svome djetinjstvu: Tom i Jerry, Zekoslav Mrkva i još mnogi. Puno crtića kao Steven Universe i Rick i Morty gledaju mala djeca bez roditeljskog nadzora. Ti crtići, ne samo da sadržavaju nasilje, nego i ružne riječi i teme koje djeca ne mogu shvatiti, kao što su psihološke bolesti, droge i sl. Mislim da se takvi crtići ne bi trebali prikazivati na dječjim televizijskim programima.

Djeca često oponašaju likove iz crtanih filmova. Kada se to dogodi negativnim likovima, može se dogoditi nasilje u stvarnom životu. Takve stvari mogu utjecati na njihovu budućnost, utjecati na njihov način sporazumijevanja s drugim osobama, njihovoj sklonosti rješavanju problema nasiljem i suočavanjem sa stresom ili tjeskobom.

Primjećujem u zadnje vrijeme da djecu zanimaju takvi likovi. Porast negativnog i agresivnog ponašanja kod djece je uzrokovan takvim pristupom produkciji animiranih serija i filmova. Predložila bih odvajanje dječjih animiranih filmova („crtića“) i animiranih filmova za odrasle.

33 views0 comments
bottom of page