top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Naš film na državnim smotrama

Updated: Feb 3, 2020

Piše: Anamarija Maravić


Učenici 6.a - Anamarija Maravić, Chiara Agreš, Lucija Kolovrat, Monika Kolovrat, Franka Kolovrat i Matej Pavlaković - snimili su, pod vodstvom prof. Ane Serenčeš, film "Dragi dnevniče".

Film je prijavljen na Smotru hrvatskog školskog filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Chiara Agreš i Anamarija Maravić

Film je prijavljen na Smotru hrvatskog školskog filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Na Smotru je prijavljeno preko 150 filmova, a pozvano je njih 47. Među pozvanima se našao Dragi dnevniče. Smotra se održavala u Sinju 26.-28. rujna 2018. Film su predstavljale Anamarija Maravić i Chiara Agreš a pratila ih je prof. Ana Serenčeš. Smotra se sastojala od projekcija animiranih, igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova nastalih u osnovnim i srednjim školama iz cijele Hrvatske, a učenici i voditelji (mentori) prisustvovali su i okruglim stolovima sa stručnim povjerenstvom (dr.sc. Krešimir Mikić, akademski redatelj Istvan Filakovity, akademski redatelj Neven Hitrec) gdje su mogli čuti razne korisne savjete za izradu filmova. Na kraju Smotre učenicima su dodijeljene pohvalnice, a voditeljima zahvalnice.

Osim na Smotru, film je prijavljen i na Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza koja se održavala u Bolu na Braču 4.-7. listopada 2018.





Od ukupno 260 filmova koji su ove godine bili prijavljeni na reviju, film Dragi dnevniče dobio je pozivnicu između njih 89 za prikazivanje na 56. reviji. Filmovi su bili iz škola ali i iz raznih video družina organiziranih izvan škola. Svoju ekipu na Reviji u Bolu predstavljala je Lucija Kolovrat, a pratila ju je prof. Ivana Kujundžić. Da je film bio zamijećen od strane struke možda najbolje govori osvrt Slavena Zečevića: „Film djeluje poput stvarno skladnog grupnog rada. U priči se mnogi mogu prepoznati, a prikazan je jasno i promišljeno uz dobre izvedbe mladih glumaca.“

Film je dobio dobre kritike i bit će prikazan na Festivalu o pravima djece koji se održava u svim većim gradovima Hrvatske od 9. do 26. listopada 2018.



 

49 views0 comments
bottom of page