top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Pokreni se - promijeni se. Volontiraj!

Updated: Feb 3, 2020

Pišu: Viktor Vukušić i Karla Križanić


Dana 19. listopada 2018. godine učenici šestih, sedmih i osmih razreda, uz pomoć učiteljice Tanje Horvat, uputili su se prema Domu za starije Kuću svetog Franje u Odri kako bi sudjelovali u Međunarodnom volonterskom projektu 72 sata bez kompromisa. Projekt se provodi u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Švicarskoj i Hrvatskoj.


Da bi sve prošlo u najboljem redu, učenici-volonteri trebali su odraditi brojne pripreme koje su započele s prvim danima školske godine. Volonteri su se sastajali svaki tjedan. Osmišljavali su radionice, zadatke za kviz i aktivnosti kojima će uljepšati druženje sa štićenicima doma za starije. Početkom listopada postavili smo dio školske zavičajne zbirke u domu kako bismo njegove stanovnike podsjetili na prošla vremena.

Dio zavičajne zbirke

Naš prvi volonterski projekt započeo je sastankom volontera ispred škole. Pridružile su nam se tri volonterke Volonterskog centra Zagreb. Kratak dogovor volontera i spremni smo za druženje s našim novim prijateljima. Učenici Dominik Pisačić i Viktor Vukušić vodili su volontere do Doma za starije i nemoćne,a mi smo tiho razgovarali i postavljali pitanja: Kako će izgledati druženje sa strarijim osobama?, Hoće li im se svidjeti aktivnosti koje smo osmislili?

Kada smo se smjestili u dvorani doma, druženje smo započeli kvizom znanja. Viktor je bio voditelj kviza, a učenici i štićenici doma činili su timove koji su se međusobno natjecali. Nakon kviza, mi volonteri uživali smo u pripremljenoj okrijepi,a naši novi prijatelji morali su odraditi svoju jutarnju gimnastiku.

Nakon pauze, slijedio je sat i pol kreativnosti volontera i penzionera. Tu je stvarno bilo svega. Od medvjedića napravljenih od ručnika, cvjetova od plastelina, izrade plakata, nastupa dramske skupine škole, nastupa malih mažoretkinja pa sve do jedne od najnapetijih „rundi“ igre „Čovječe ne ljuti se“. Vrijeme nam je proletjelo za tren i na žalost svih volontera, morali smo se rastati.




Na putu prema školi pričali smo o dojmovima. A u školskom dvorištu – čekalo nas je iznenađenje! Mama volonterke Lorene Marinac ispekla je za sve volontere najfinije i najmirisnije kiflice. Druženje uz kiflice , u sjenici u dvorištu škole, učinilo je naš prvi volonterski projekt nezaboravnim.


8 views0 comments
bottom of page