top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Posjet HRT-u

Updated: Feb 3, 2020

Piše: Olja Galić


Učenici petog i šestog razreda Osnovne škole Odra posjetili su zgradu Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu. Dočekala nas je vedra i simpatična gospođa Nada Chedid. Kratko nas je upoznala s poviješću i djelovanjem HRT-a, dala nam nekoliko korisnih informacija i savjeta te smo mogli započeti našu avanturu.

Dočekala nas je gđa Nada Chedid

Naučili smo mnogo stvari uključujući i to da je HRT započeo emitiranje na radiju 1926., a na televiziji 1956. godine te da su hodnici u zgradi HRT-a u Zagrebu dugi 32 kilometra.

Nakon edukacije razgledali smo kamere koje su se prije koristile za snimanje raznih televizijskih filmova i emisija. Naravno, nekada nisu postojale vrpce u kamerama pa su sve emisije išle uživo.


Naše razgledavanje se nastavlja u arhivi na čijim hodnicima se nalazi foto zbirka svih emisija i filmova poredani kronološki koji su se emitirali tijekom godina rada HRT-a.


Hodnicima arhive

Popeli smo se na 4.kat i otišli u studio iz kojeg se emitira radijski program, točnije u studio 2. programa. Vidjeli smo kako izgleda prostorija u kojoj majstor za ton „slaže“ program, a mora biti dobro koncentriran jer sav program ide uživo.


Hrvatski radio, 2. program

Zatim smo krenuli u zvučnu dvoranu gdje se održavaju glazbene probe, snima se zvuk ili pjesme. Našu najveću pozornost privukao je studio Dnevnika, a na našu sreću reflektori su bili upaljeni i mogli smo doživjeti kako se voditelji Dnevnika osjećaju. Tamo smo vidjeli puno kamera i naučili smo da jedino Dnevnik ima stalnu scenografiju, dok se ostali studiji mijenjaju po potrebi.


Zatim smo se uputili u studio emisije Kod nas doma i imali priliku vidjeti probu Luke Nižetića kako pjeva pjesmu „Brutalero“. Bio je vrlo ljubazan i malo porazgovarao s nama. No, brzo smo izašli van i pustili ih da dalje rade punom parom.



Proba za emisiju Kod nas doma s Uršulom Tolj

Pozornost nam je privukla u potpunosti zeleni studio iliti „green screen“, studio gdje se scenografija radi putem računala. Jako smo se veselili da ćemo vidjeti studio emisije Juhuhu, ali snimanje je bilo u tijeku pa smo ostali malo razočarani.




U studiju emisije Dobar dan, Hrvatska su baš postavljali namještaj, namještali rasvjetu i zvuk jer popodnevno snimanje samo što nije započelo.


Pripremanje studija za potrebe snimanja emisije Dobar dan, Hrvatska

Zadržali smo se vrlo kratko i uputili se na zadnje odredište na Prisavlju. Bio je to najveći studio „Anton Marti“ u kojem se snima show Zvijezde pjevaju gdje je gđa Nada odgovarala na naša pitanja. U studiju nisu bili upaljeni reflektori, scena je bila napola namještena i bilo nam je teško zamisliti da je to isti onaj prostor koji gledamo na televiziji svake subote navečer.


Imali smo mi energije za još razgledavanja, ali smo se morali uputili na autobus i vratili u školu. Avantura je ovo koju ćemo zasigurno pamtiti.

42 views0 comments
bottom of page