top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Posjet Hrvatskom državnom arhivu

Updated: May 15, 2019


Učenici šestih, sedmih i osmih razreda posjetili su Hrvatski državni arhiv u Zagrebu 30.10. i 7.11.2018. godine u pratnji učiteljice povijesti Tanje Horvat.


Učenici 6.b razreda ispred Hrvatskog državnog arhiva

Ciljevi naše izvanučioničke nastave bili su upoznati način funkcioniranja arhiva te obići secesijsku zgradu na Marulićevom trgu u kojoj se smjestio Hrvatski državni arhiv.

Zgrada arhiva jedna je od najljepših secesijskih zgrada u svijetu. Građena je od 1911. do 1913. godine. Namještaj i lusteri djelo su arhitekta Rudolfa Lubynskoga koji je i projektirao zgradu Hrvatskog državnog arhiva. Lubynski je radio i u Offenbergu, Kölnu te Freiburgu.

Gospođa Darija Hofgräff bila nam je vodič zgradom arhiva. Posjetili smo profesorsku i veliku čitaonicu. U čitaonici se može pregledavati i digitalizirana arhivska građa.

Profesorska čitaonica

Tijekom izvanučioničke nastave sudjelovali smo u Povijesnim radionicama. Sedmi razredi analizirali su oporuku Ivana Raucha, a u tome im je pomogao Ladislav Dobrica. Šestaši su učili o ispravama Trpimirovića, a njihov zadatak je bio analizirati oporuku Agape, kćeri zadarskog tribuna Dabra.






Napisala: Marija Travica

34 views0 comments
bottom of page