top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Posjet Jasenovcu

Updated: Apr 1, 2022

Napisale: Martina Papić, 7.a, Lana Cvitkušić i Anamarija Karlović, 7.b


Jasenovac su 1. listopada ove godine posjetili učenici sedmih i osmih razreda. Cilj je bio posjetiti Memorijalni muzej Jasenovac i Romski Memorijalni muzej te pogledati operu ,,Brundibar´´ , no učenici su doživjeli nešto više.


Planirano vrijeme za polazak je bio ispred škole u 11:40 ujutro. Autobusom smo putovali dva sata. Naša prva destinacija je bila Memorijalni muzej u Jasenovcu. Ispred muzeja nas je dočekala voditeljica koja im je održala kratki govor o žrtvama holokausta. U memorijalnom muzeju je bilo puno imena žrtava koncentracijskog logora. Spomenuo se i ženski logor te je bilo dosta teksta o njemu i puno slika njegovog izgleda. Razgledavanje muzeja je bilo zanimljivo, informativno i dojmljivo učenicima i profesorima. Nakon muzeja pogledali smo operu Krešimira Dolenčića ,,Brundibar´´ u kojoj je pjevala učenica naše škole Glorija Pinturić iz 7.a . Sama opera govori o bratu i sestri koji su proživjeli kroz nezamislive događaje, ali i svim ostalim nevinim žrtvama holokausta. Ova opera je probudila različite osjećaje u učenicima i profesorima, bila je dirljiva i zanimljiva. Brundibar su u originalu vodila djeca koncentracijskog logora, a u Jasenovcu zbor Zvjezdice. Nakon opere posjetili smo Romski Memorijalni muzej u Uštici. Broj i zadnji dani ubijenih su nas šokirali.

Neki su učenici shvatili da su zapravo nezahvalni te da imaju izvrsne uvjete za život za razliku od žrtava u holokaustu i općenito žrtava u bilo kakvom ratu.







7 views0 comments
bottom of page