top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Timm Thaller ili prodani smijeh

Updated: Mar 6, 2020

Piše: Martina Papić

30.10.2019. s razredom smo otišli na mali izlet u kazalište Trešnja. Kazalište u Zagrebu koji mi se najviše sviđa. I to s razlogom- svaka predstava koju naprave obori me s nogu. Jutarnji termini u Kazalištu Trešnja rezervirani su za školarce. Tako smo se i mi uputili prema zagrebaškoj Trešnjevci do omiljenog nam kazališta kako bismo pogledali predstavu koja je dobila odlične kritike.

Foto: Scena iz predstave Izvor: Kazalište Trešnja

Petaši i šestaši ujedili su se u zajednički pohod. Predstava je to o dječaku Timmu koji je bio siromašan. Njegov skrbnik bio je Barun Garv s kojim je Timm potpisao ugovor da dobije sve oklade. Timm je tako postao najbogtiji dječak na svijetu, no jedino što nije imao jest osmijeh.



Novinar Krešimir bio je znatiželjan zašto se Timm ne smije pa je krenuo u potragu za ljudima koji poznaju Timma. Kako je Timm bio najbogatiji dječak, na reklamama je bio istaknut njegov osmijeh i to je svima bilo čudno. Novinar Krešimir je imao intervju s Timmom koji je mogao trajati samo pet minuta. Mogao ga je pitati sve što bi mu palo na pamet, no nije smio pitati zašto se ne smije. Krešimir je htio isprobati okladu s Timmom kako bi se uvjerio govore li drugi ljudi istinu o njemu. Timm se s njime kladio da se Barunu Garvu pokvari sat kako ne bi mogao odrediti vrijeme intervjua. Barun Garv je to ubrzo otkrio i zabranio Timmu intervjue. Jednog se dana Barun Garv odlučio iseliti iz svoje zemlje, no nije htio da itko zna kamo idu on i Timm. Novinar Krešimir ih je htio zaustaviti jer je shvatio zašto se Timm ne smije. Na brodskoj luci na vrijeme su stigli Krešimir i njegovi prijatelji te se kladili da će se Timmu vratiti smijeh. Kad se Timmu vratio smijeh Barun Garv se pretvorio u vraga (Barun Garv = Barun Vrag). Na kraju se Timmu vratio njegov osmjeh, a Barunu Vragu njegove oklade.


Pouka ove predstave je: ,,Osmijeh je važniji od bogatstva jer je i on sam bogatstvo.


Predstava mi se jako svidjela i preporučujem vam da je i vi pogledate.

15 views0 comments
bottom of page