top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Upoznajte breakdance- novi hit kod nas

Updated: Mar 6, 2020

Piše: Marko Mahin


Ovaj sport, koji se krajem 1970-ih godina razvio u Bronxu i Harlemu postaje sve popularniji, a o tome svjedoči i činjenica da bi breakdance mogao biti novi sport na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Foto: Marko Mahin




















Breakdance je ples koji je nastao krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća u Bronxu, New York. Naziv break ne dolazi od lomljenja pri akrobacijama ili od naziva pokreta, kako to neki misle. Ime je dobio po tome što se ovaj ples pleše za vrijeme dijela pjesme koji se zove "break".

Jedan od prvih pokreta napravio je pjevač James Brown.

U 80-ima breakdance je postao popularan u cijelom svijetu, najviše po pokretu "moonwalk" koji je izmislio Michael Jackson.


Foto: Marko Mahin

Plesači i plesačice koji se bave ovim plesom se nazivaju B-Boy (Break-Boy) ili B-Girl (Break-Girl). Breakdance je uz graffite, DJ-ing i MC-ing, jedan od četiri elementa hip-hop kulture.

Breakdance je jako popularan u Hrvatskoj gdje se redovito održavaju natjecanja među klubovima ili plesačima.

Moj breakdance klub zove se "Studioroom" i vodi ga Mario Vrbanec. Prošle godine osvojili smo 2. mjesto na državnom natjecanju plesnih grupa "TREPS". Breakdance plešem već pet godina i još uvijek uživam u novim pokretima.

Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine breakdance bi trebao postati olimpijska disciplina.




31 views0 comments
bottom of page