top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Učenička zadruga "Sveti Juraj"

Updated: Feb 3, 2020

Piše: Marina Pranjić, voditeljica učeničke zadruge


Učenička zadruga „Sveti Juraj“ osnovana je 2015. godine i broji oko 50-tak članova, stalnih i povremenih od 1. do 8. razreda.


Učenička zadruga Sveti Juraj sadržimnogo skupina, a svaka izrađuje nešto drugo.

Kreativna skupina: izrada ukrasnih i mirisnih sapuna, tradicionalnih suvenira, ukrasa za Božić, anđela, božićnih čestitki i slika na platnu, izrada cofleka od vune i ukrasnih predmeta od plastičnih masa

Etno skupina- Male vezilje: ručna izrada suvenira- zlatovez i ostali vezovi, bojanje jaja za Uskrs tradicionalnim metodama.

Likovna skupina: izrada nakita, oslikavanje boca s bojama za staklo, bojanje ukrasnih figurica.

Odranski zadrugari: humanitarna skupina.

Ekološka skupina: održavanje i čišćenje zelenih površina školskog dvorišta.

Cvjećarsku skupina: sadnja cvijeća i izrada aranžmana.

Origami skupina: izrada ukrasnih predmeta od papira.


Naša zadruga je prošle školske godine prvi put sudjelovala na smotri učeničkih zadruga na Zrinjevcu i dobila dobre komentare i pohvale od žirija. Tijekom školske godine 2018./2019. zadrugari su aktivno i marljivo izrađivali razne proizvode. U prvom polugodištu učenice Nina Bulić i Karla Križanić u pratnji voditeljice zadruge Marine Pranjić sudjelovale su na međužupanijskom susretu podružnica zadruga Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba koje se održalo 7.12.2018. godine u OŠ Granešina. Tom prilikom organiziran je obilazak crkve i vatrogasnog doma u Granešini i radionice izrade zimskih cofleka, anđeleka, radionica o glagoljici i obilazak školskog vrta. Učenice su se pune dojmova i ideja vratile u OŠ Odra.



U prvom polugodištu voditeljica zadruge je organizirala radionicu izrade mirisnih svijeća za učenike sedmih razreda. Zadruga je sudjelovala na božićnom sajmu i prodavala proizvode koje su izrađivali tijekom prvog polugodišta. Ono na što su zadrugari posebno ponosni je na izradu mirisnih sapuna koji su bili zahvalnice na jednoj svadbi te smo svojim radom uljepšali važan dan u životu dvoje ljudi a ostale uzvanike ugodno iznenadili. U drugom polugodištu zadruga je nastavila sa svojim radom i pripremama za županijsku smotru koja je ove godine organizirana 3.6.2019. godine na Zrinjevcu. Voditeljica zadruge je sudjelovala na skupu voditelja učeničkih zadruga 22.2.2019. na dvije radionice: izrada svjetlećih maski i pletenje vune bez igala. Nakon toga organizirala je radionicu izrade nakita od vune za učenike šestih razreda. Učenici su iskazali interes i volju za rad. Također, izradili su velik broj sapuna i cofleka- privjesaka za potrebe svečanosti Dana škole. Mali zadrugarski radovi upotpunili su poklon vrećice koje su gosti svečanosti dobili.

Svi skupa veselimo se novim radionicama, proizvodima i aktivnostima.



25 views0 comments
bottom of page