top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Zibelka si vel'ke škole i zibelka šlingeraja

Updated: May 15, 2019


Dana, 24 listopada 2018. godine, učenici šestih razreda OŠ Odre zaputili su se na terensku nastavu u Lepoglavu i Varaždin u pratnji učiteljica hrvatskog jezika, povijesti i vjeronauka.


Put nas je najprije vodio do jedinog fosilnog vulkana u Hrvatskoj. Vulkan? U Hrvatskoj? Zaustavili smo se u Lepoglavi, u podnožju brežuljka Kameni vrh (Gaveznica). Dočekao nas je naš vodič i edukator, gospodin Damir Vrtar. Uspinjali smo se Kamenim vrhom, učili o stijenama i mineralima u radionici "Po čemu hodamo".



Nakon učenja o stijenama i uspona na vrh, spustili smo se do kratera fosilnog vulkana. Naš je zadatak bio pronaći kristale i minerale. Kada je svatko od nas našao svoj mineral krenuli smo razgledati zbirku minerala i stijena. Njih smo mogli primiti u ruke. Naš je sljedeći zadatak bio proučiti, uz pomoć elektronskih mikroskopa, minerale i kristale koje smo pronašli u krateru fosilnog vulkana. Osjećali smo se poput pravih znanstvenika!

Krater fosilnog vulkana

Na radionici „Izrada lepoglavske čipke“ slušali smo predavanje o lepoglavskoj čipki i gledali kako se čipka izrađuje. Ako smo željeli, mogli smo pokušati izraditi lepoglavsku čipku. Otkrili smo da su Sara i Jakov pravi majstori u izradi lepoglavske čipke.

Sara Babić u pokušaju izrade čipke

Našu šetnju Lepoglavom završili smo u crkvi sv. Marije. Pogledali smo freske Ivana Krstitelja Rangera i crkvene orgulje, poslušali predavanje o toma kakva je bila uloga pavlina u razvoju školstva.


Krenuli smo u Varaždin. U Gradskom muzeju Varaždin učili smo o prošlosti grada Varaždina. Nakon prošlosti, otišli smo u svijet kukaca. Istraživali smo Entomološki odjel Gradskog muzeja Varaždin u kojem smo vidjeli razne kukce.

Muzej kukaca

Sunčan jesenski dan završio je slobodnim vremenom u Varaždinu. Šetali smo gradom i jeli kestene.

Nama je ova terenska nastava bila jako lijepa i zanimljiva. Bilo za zabavno istraživati i učiti izvan učionice. A naša zajednička druženja su nezaboravna!

Napisali: Stjepan Spajić i Josip Mahin


12 views0 comments
bottom of page