top of page
  • Writer's pictureUredništvo Krijesa

Četvrtaši u policijskoj postaji

Updated: May 15, 2019


U listopadu smo se zaputili put Remetinca kako bismo posjetili policijsku postaju u sklopu projekta MAH 1 (Mogu Ako Hoću).



Dan je osvanuo tmuran i maglovit, ali to nije umanjilo našu uzbuđenost. Mnogi od nas prvi put posjećuju policijsku postaju i nismo znali što očekivati. Pitali smo se hoće li nam ondje biti kao što to prikazuju na filmovima. Ali...

Odmah po dolasku dočekao nas je policajac Danijel Horvat koji nas je pozdravio i objasnio kako se moramo ponašati u policijskoj postaji.

Policajac Danijel Horvat bio je naš vodič

Najprije su nam pokazali čime su policajci zaštićeni i kako se brane pa smo imali prilike vidjeti oružje koje nose i oklope kojima se štite. To je zaista bilo uzbudljivo. Nose i zaštitni prsluk koji može zadržati metak i tako spasiti policajčev život. Tu su još i štitnici za noge, kaciga i plastični štit. Mogli smo čak i probati zaštitni oklop, ali samo onaj tko zna broj policije, a još k tome i najbrži u tome.


Policajac pokazuje zaštitnu opremu


Zatim su nas odveli do sobe gdje smo imali prezentaciju. Prezentacija je bila o policiji, čemu služi policija, ali i o ovisnostima, kao i o neprihvatljivim oblicima ponašanja. Policija pomaže djeci, u prometu kao i u zaštiti ljudi.

Prezentacija

Neke od zanimljivosti su pronalazak počinitelja kaznenog djela prema otiscima prstiju. Kako? Svaka osoba na svijetu ima različiti otisak prsta. Od rođenja pa na dalje otisak prsta se ne mijenja. Jedna od lošijih stvari koja se često događa je i nasilje. Žrtva nasilja se uvijek pita: ˝Što činiti- bježati ili uzvratiti?˝ Već ovdje nastaju problemi. U ovakvim situacijama treba potražiti pomoć. Treba razgovarati sa stručnjacima, kao i s bližnjima i razmisliti što treba napraviti.

Vandalizam je bio jedna od tema. Što je uopće vandalizam? U vandalizam spadaju: nedozvoljeni grafiti, uništavanje imovine i tučnjava.


Na kraju se dotičemo i ovisnosti. Postoje razne vrste ovisnosti, o alkoholu, pušenju, drogi... Droga je jedna od najgorih ovisnosti. Trajno uništava organizam, a na koncu može dovesti do smrti, ako se na vrijeme ne izliječimo. Pušenje oštećuje dišni sustav, a naročito pluća. Godišnje u Hrvatskoj od posljedica pušenja umre do 12 000 ljudi. Ne smijemo podcijeniti niti alkohol jer uzrokuje cijeli niz zdravstvenih poteškoća. Smatramo ovo predavanje iznimno korisnim jer su nas upoznali s brojnim problemima i njihovim posljedicama. Mnogi ne znaju reći ne, ali ključ svakog uspjeha je upravo informiranje.


Napisali: Amarie Agreš, Patrik Sever, Jakov Križanić, Antonio Larusso

5 views0 comments
bottom of page